Veel gestelde vragen

Ik slik de pil en denk dat ik zwanger ben. Kan ik een zwangerschaptest doen?

Als u vermoedt dat u zwanger bent, kunt u elke dag een zwangerschapstest doen, vanaf de dag dat u ongesteld had moeten worden. Het maakt voor de test niet uit of u de pil slikt of niet.

Hoe kom ik aan een verwijsbrief?

Een verwijsbrief wordt uitgeschreven door de huisarts. De eerste keer dat u er om vraagt, zal dit altijd in overleg met de huisarts gaan.

Hoe weet ik of ik een blindedarmonsteking heb?

Een blindedarmontsteking ontstaat vrijwel altijd plotseling en is heel hevig. De pijn begint vaak hoog in de buik en verschuift dan naar de rechterkant van de onderbuik. Daar zit de blindedarm. De ontsteking zorgt voor een lichte koorts. De patiënt heeft de neiging om zo stil mogelijk te blijven zitten of liggen. Raadpleeg bij twijfel altijd zo snel mogelijk de huisarts. Een blindedarm ontsteking kan aardig uit de hand lopen. Er zijn echter ook veel andere buikziekten die dezelfde verschijnselen kunnen geven.

Wat is het verschil tussen een insectenbeet en een tekenbeet?

Een teek bijt zich vast in de huid en laat de eerste dagen niet meer los. U zult de teek of zijn kaken dus nog in de huid zien zitten. Via het slijm van teek kan de ziekte van Lyme worden overgebracht. Dit gevaar bestaat nauwelijks als de teek binnen 24 uur verwijderd wordt. Als er tussen de 3 dagen en 3 weken na de beet een rode kring rond het wondje ontstaat, dan heeft er toch besmetting plaatsgevonden. Met een antibioticakuur is de ziekte gelukkig goed te genezen. Als u met de ziekte doorloopt, kan er een soort griep optreden en jaren later kunnen zenuwen en hersenen nog schade oplopen door de ziekte.

Ik heb een likdoorn onder mijn voet. Hoe kom ik daar vanaf?

Een likdoorn is een stukje eelt dat door de huid dringt. De enige remedie is het weghalen van het stukje eelt. Het verwijderen kan op verschillende manieren gebeuren: eraf krabben met een scherp voorwerp, wegfrezen door een pedicure of aanbrengen van een eeltverwekende zalf. Likdoornpleisters kunnen helpen om de druk op de plaats van de likdoorn te verminderen. Dit verzacht de pijn en komt de genezing ten goede.

Hoe kom ik aan een medicijnpaspoort?

Dit kan u bij uw Apotheek aanvragen, zij hebben al uw medicatiegegevens.

Kan ik zomaar van huisarts veranderen?

Ja, in principe bent u vrij in het kiezen van een huisarts. In de praktijk zal het echter niet altijd mogelijk zijn. Een huisarts heeft als regel dat hij in een spoedgeval binnen 15 minuten bij u kan zijn. Als u te ver weg woont dan geeft dit problemen. In dunbevolkte gebieden kunt u daarom op 1 huisarts aangewezen zijn. Huisartsen kunnen ook hun praktijk gesloten hebben voor nieuwe patiënten omdat ze vol zijn.

Kan de huisarts een verklaring geven voor het annuleren van mijn reis of afwezigheid van school of werk door ziekte of andere klachten?

Nee. Vanuit de beroepsgroep van artsen is er een afspraak gemaakt dat de huisarts in principe geen medische informatie verstrekt aan derden, aangezien deze vertrouwelijk is. De huisarts kan dus geen verklaring geven waarom een bepaalde ziekte of klacht geleid heeft tot annulering of afwezigheid. U kunt wel een uitdraai uit uw eigen medisch dossier krijgen van de objectieve medische gegevens met betrekking tot die klacht. Ook kunnen wij u een formulier meegeven waarop staat dat wij geen verklaringen mogen geven. Uiteindelijk beoordeelt de verzekeringsarts, bedrijfsarts of schooldirectie of u in aanmerking komt voor een vergoeding.